بلاگری بلای جان بنای تاریخی ۱۲۰۰ ساله شد خسارت ۲ میلیاردی به میل امام
به گزارش آثارنیوز، یک فعال مجازی در اقدامی تامل برانگیز با به آتش کشیدن برج ۱۲۰۰ ساله میل اٌمام املش و انتشار تصاویر این آتش بازی، دنبال جذب مخاطب بیشتر بود.
خبرگزاری مهر، گروه استان ها _ بهرام قربانپور: در یکی از همین روزهای سرد دی، سرگرم داغ های مجازی در بستر شبکه های اجتماعی بودیم که تصاویری از آتشسوزی یک بنای تاریخی در گیلان دست به دست شد، تصاویری که هر چه زوایای پنهانش لایه برداری می شد همانند همان شعله های آتش از دل و جان می گداخت و می گذشت.
ماجرا زمانی تلخ و گزنده تر می شود که حریق این بنای تاریخی بوسیله ی یک بلاگر (فعال رسانه ای) صورت گرفته است، بلاگری که برای جذب مخاطب بیشتر، هویت، اصالت و تاریخ یک استان را به کبریت و بنزین سپرد.
قلب سوزان «میل اٌمام»
این فعال مجازی در اقدامی ضد اخلاقی و رسانه ای برای ثبت تصاویری هیجان انگیز و مخاطب پسند، برج ثبت ملی شده میل اُمام املش را به آتش کشید، تا دود از سر مخاطبان و علاقه مندان به آثار تاریخی همانند شعله های آتش افروخته میل اٌمام بالا برود.
انتشار این فاجعه تاریخی و فرهنگی در املشِ متمدن و بازنشر تصاویر آتش بازی این بلاگر در فضای بی در و پیکر مجازی، با حجم سنگینی از واکنش های مردم فهیم و با اصالت گیلان روبرو شد و دیری نپایید با پیگیری های متولیان میراث فرهنگی، عوامل انتظامی و اطلاعاتی، فرد خاطی دستگیر شد.
اما برج بخت برگشته و جگرسوز «میل اٌمام» در کجای نقشه جغرافیایی و تاریخی گیلان قرار دارد؛ برج «میل اٌمام» که حالا به تنور آتش برای دیده شدن افراد سودجو تبدیل گشته، یکی از جاذبه های چشم نواز شهرستان املش است که در یک کیلومتری شمال شرقی روستای اٌمام از توابع دهستان سمام رانکوه قرار گرفته است.
«میل اٌمام»؛ برجی به بلندای زیبایی ها
«میل اٌمام» را با آن قامت بر افراشته از دور هم میتوان دید. این برج که در نقطه ای بلند راه اندازی شده است، با خودنمایی های دلبرانه اش نظر هر بیننده ای را به خود جلب می کند و در کنار طبیعت چشم نواز اُمام، منظره ترکیبی تاریخی و طبیعی خلق کرده است.
گفته شده برج «میل اٌمام» بیشتر از ۲ هزار متر از سطح دریا فاصله داشته و برای بازدید از آن باید راهی تپه ای بلند و زیبا شوید.
برج بر روی این تپه قرار گرفته است. از خستگی های مسیر هراس به دل راه ندهید که ما به شما قول می دهیم با وجود زیبایی های اعجاب انگیز مسیر هیچ وقت خسته نخواهید شد، اما اینروزها برج میل اٌمام از تمام خسته تر است و پیشانی آجری اش از پس ناملایمات روزگار «داغ» زده است.
پس از چند دقیقه ای پیاده روی و گذر از زیبایی های بی نظیر تپه سومان سرا، خویش را در مقابل برجی بلند قامت و استوانه ای شکل خواهید یافت.
گچ سفیدی که به منظور پوشش دهی دیواره خارجی برج میل اٌمام مورد استفاده قرار گرفته، نتوانسته است چهره پیر و خسته این اثر تاریخی را پنهان کند. برج میل اٌمام باآنکه شدیداً نیازمند بازسازی است، اما با قدی بر افراشته و ابهتی مثال زدنی، زیبایی بی نظیری به شهرستان املش و روستای اٌمام بخشیده است.
خسارت ۲ میلیاردی به «میل اٌمام»
«ولی جهانی» مدیرکل میراث فرهنگی گیلان که خود از متولیان اصلی حفظ و صیانت از آثار و ابنیه تاریخی است، می گوید: شهرستان املش بیشتر از ۵۰۰ اثر تاریخی دارد که از این تعداد بیشتر از ۱۵۰ اثر هم در لیست آثار ملی کشور به ثبت رسیده است.
وی با اشاره به اینکه اولین جستجوهای دیرینه شناسی گیلان در رودبار و املش صورت گرفت، اضافه کرد: شهر املش دارای بافت تاریخی ارزشمندی است که از دوران صفویه و قاجار این بافت باقیمانده و حفظ شده است.
مدیرکل میراث فرهنگی گیلان ضمن اشاره به جزئیات بیشتر زوایای پیدا و پنهان تاریخی و جغرافیایی «میل اٌمام» بیان نمود: این برج در روستای تاریخی اُمام که مرکز ییلاقی ایل صوفی است، قرار دارد.
جهانی به تشریح ابعاد فاجعه آمیز و تلخ آتش زدن بنای تاریخی «میل اٌمام» بوسیله ی یک فعال مجازی پرداخت و افزود: انگیزه فرد از این اقدام سخیف و تأسف بار روشن نیست اما آن چه خود مدعی شده؛ به گمان این که این مکان آتشکده بوده، برای همین در آن آتش روشن کرده است.
وی با اشاره به اینکه حریق «میل اٌمام» عمدی بوده است، اضافه کرد: آتشسوزی «میل اٌمام» بیشتر از ۲ میلیارد تومان خسارت به این اثر تاریخی وارد کرده است.
مدیرکل میراث فرهنگی گیلان ضمن اشاره به ضوابط و قواعد پاکسازی و مرمت برج حریق شده «میل اٌمام» افزود: پاک سازی دیواره و جداره های برج «میل اٌمام» تخصصی و کارشناسی است.
جهانی از دستگیری و تشکیل پرونده برای فرد خاطی و مخرب برج «میل اٌمام» اطلاع داد و بیان نمود: هر چند این فرد بعد از دستگیری با عرضه تضامین و به قید وثیقه آزاد شد اما پرونده اش در دستگاه قضایی درحال رسیدگی است.
وی با اشاره به اینکه از راه قضایی و قانونی پیگیر این مورد هستیم، اضافه کرد: مطابق قانون تخریب هر گونه آثار تاریخی یک الی ۱۰ سال حبس دارد و از سویی آن بنا باید به حالت اولیه برگردد.
۷۰ حافظ برای ۵ هزار اثر تاریخی
مدیرکل میراث فرهنگی گیلان ضمن اشاره به چالش نیروی انسانی جهت حفظ و صیانت از آثار تاریخی در استان بیان نمود: ۵ هزار ۲۰۰ اثر تاریخی در گیلان وجود دارد که نظارت از تمام این آثار در توان میراث نیست و باید فرهنگ صیانت از آثار تاریخی نهادینه سازی شود.
جهانی با اشاره به اینکه برای تک تک بناهای تاریخی نمی توان نگهبان گمارد، اظهار داشت: میراث برای حفظ و صیانت از ۵ هزار ۲۰۰ آثار تاریخی استان فقط ۳۰۰ نیرو دارد و از این تعداد ۷۰ نفر مسئول نظارت هستند.
وی از بازدید هفتگی از اماکن و بناهای تاریخی اطلاع داد و اضافه کرد: حفاری های غیرمجاز در زمینه های تاریخی و حفاظت شده بخصوص املش بیداد می کند.
مدیرکل میراث فرهنگی گیلان با اشاره به اینکه تصویربرداری و عکاسی از آثار تاریخی نیازمند مجوز این سازمان است، اظهار داشت: پرواز پرنده برای عکاسی و فیلمبرداری از «میل اٌمام» غیرقانونی و بدون مجوز انجام شده که قابل پیگیری می باشد.
اعتبار ۲۰۰ میلیون تومانی برای مرمت «میل اٌمام»
«مختار رضایی» فرماندار املش در گفتگو با خبرنگار مهر ضمن اشاره به قابلیت های گردشگری املش و روستای تاریخی اُمام اظهار نمود: «میل اٌمام» یکی از بناهای تاریخی املش است که سبقه ۱۲۰۰ ساله دارد.
وی از تخصیص حدود ۲۰۰ میلیون تومان اعتبار جهت مرمت و بازسازی برج «میل اٌمام» اطلاع داد و اضافه کرد: بنای «میل اٌمام» در سالیان متمادی به علت شرایط آب و هوایی و فرسایش گرفتار تخریب شده که تأمین اعتبار مرمت شد.
فرماندار املش ضمن اشاره به عدم دسترسی مطلوب بنای تاریخی «میل اٌمام» افزود: برج «میل اٌمام» در منطقه کوهستانی و دور از هر واقع شده و در فضای آزاد بدون محصور قرار دارد.
رضایی با اشاره به اینکه عامل آتشسوزی «میل اٌمام» اهل املش است، اظهار داشت: این فرد به اتفاق گروهش به منطقه زیبای «اٌمام» رفته برای خلق تصاویر جذاب و مخاطب پسند مبادرت به روشن کردن آتش در داخل برج «میل اٌمام» کرده است.
وی با تکیه بر ضرورت نظارت بیشتر بر بناهای تاریخی اضافه کرد: برج «میل اٌمام» از محل پاسگاه منطقه دور بوده و دسترسی برای مأموران و یگان های حفاظت دشوار می باشد.
فرماندار املش با تکیه بر ضرورت حفظ و صیانت از ابنیه تاریخی بیان نمود: ابنیه و آثار تاریخی نشان دهنده هویت ما هستند و باید به خوبی حفظ شوند.
رضایی از مردم، مسافران و گردشگران خواست، ضمن استفاده درس و بهینه از طبیعت و اماکن تاریخی املش، نسبت به حفظ و صیانت آن کوشا باشند.
جای خالی «سفیران میراث فرهنگی»
اما چند نکته مهم؛ در این که میراث فرهنگی به تنهایی از پس حفظ، حراست و صیانت از آثار تاریخی بر نمی آید جای هیچ شک و تردیدی نیست، اما می تواند با مشارکت دادن مردم به این امر از راه دوره های تبیینی و آموزشی و تعریف بسته های تشویقی، در تربیت و پرورش «سفیران میراث فرهنگی» قدم بردارد، سفیرانی که می توانند نقش حافظان میراث فرهنگی را بازی کنند.
تربیت و تشویق نسل جوان و نوجوان جهت حفظ و صیانت از میراث پرارزش تاریخی و فرهنگی به خودی خود این فرهنگ را در خانواده و جامعه نهادینه می کند.
اتفاق تلخ و آتش بازی برج «میل اٌمام» شاید یکی از هزاران دست درازی، تعدی و تجاوزگری بشر ضد میراث فرهنگی و تاریخی است که همانند غده چرکین از شرق گیلان بیرون زد و از این دست اتفاقات تلخ و تأسف بار بارها و بارها دور از چشم رسانه و عموم در زیر پوستین شهر در جای جای کشور و گیلان تکرار می شود و این تراژدی تا مرگ هویت ها، تاریخ و تمدن را به چشم خود نبیند دست بردار نیست.
آتش بازی با برج ۱۲۰۰ ساله تاریخی گیلان در حالی تیتر یک رسانه ها شده که فرد خاطی با قید وثیقه آزاد بوده و شهر به شهر دنبال تولید محتوا برای صفحه مجازی اش می چرخد و به ریش تاریخ و تمدن گیلان زمین می خندد، مردم متمدن، با اصالت و فرهنگ دوست گیلان از متولیان امر بخصوص دستگاه قضایی انتظار دارند که به شکل جدی و قاطع با این فرد برخورد کنند تا درس عبرتی برای دست درازان تاریخ شود.
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب