مجسمه 20 میلیون دلاری به ترکیه بازگردانده شد
به گزارش آثارنیوز، موزه کلیولَند بعد از سال ها مناقشه، مجسمه ۲۰ میلیون دلاری را به ترکیه بازمی گرداند. این موزه برای حفظ این اثر باستانیِ بدون سر قانونا اقدام نموده بود، اما بررسی ها نشان داد که مجسمه از یک محوطه غارت شده به دست آمده است.
به گزارش آثارنیوز به نقل از ایسنا، یک مجسمه برنزی باستانی که در دهه ۱۹۶۰ توسط گروهی از روستاییان در ترکیه امروزی کشف شده و توسط دلالان منهتن به بازار هنر غربی قاچاق شده و در نهایت از یک موزه معتبر در شهر کلیولند واقع در اوهایو سر درآورده بود، حالا مقرر است به خاستگاه اصلی اش بازگردانده شود.
گمان می رود این مجسمهی بدون سر که در ابعاد انسان واقعی ساخته شده است، تصویرگر یک فیلسوف باستانی باشد. این مجسمه از سال ۱۹۸۶ میلادی تابحال در گالری های یونان و روم موزه هنر کلیولند به معرض نمایش گذاشته شده بود. این اثر که ۲۰ میلیون دلار ارزش گذاری شده است، بعد از سال ها پژوهش توسط واحد مبارزه با قاچاق آثار باستانی (ATU) در دفتر دادستان منطقه منهتن، مصادره شد. این تحقیقات به یک دعوای حقوقی منجر گردید که طی آن موزه ادعا می کرد مالک قانونی این اثر است، اما بعد از تحقیقات بیشتر و آشکار شدن منشاء واقعی مجسمه، این شکایت پس گرفته شد و تصمیم به بازگرداندن آن اتخاذ شد.
این پیکره پوشیده در پارچه از یک محوطه دیرینه شناسی به نام «Sebasteion» در «بوبون» (Bubon)، در ترکیه امروزی، به دست آمده است. این محوطه که گمان می رود توسط رهبران محلی به نشانه وفاداری به روم ساخته شده باشد، حدود ۵۰ میلادی بنا شد و احتمالا تا ۲۰۰ سال بعد مورد استفاده قرار داشت تا این که زلزله آنرا به ویرانه تبدیل کرد.
مجسمه های برنزی این مجموعه برای دو هزار سال زیر زمین باقیمانده بودند تا این که در دهه ۱۹۶۰ توسط مردم محلی کشف شدند.
روستاییان قبل از این که مقامات از این کشف در سال ۱۹۶۷ میلادی آگاه شوند، چندین شیء را به فروش رساندند. آنها با «جورج زاکوس»، قاچاقچی مستقر در سوئیس و «رابرت هکت» (که بر اساس گزارش نیویورک تایمز، روستاییان او را فقط با نام «باب آمریکایی» می شناختند) همکاری کردند. «هکت» در نیویورک و پاریس فعالیت داشت. طبق گزارش دادستانی، دلالان مستقر در نیویورک، این آثار مسروقه از «بوبون» (Bubon) را وارد نمایشگاه های موزه ای و مقالات علمی کردند تا منشأ جعلی برای آنها بسازند و تجارت خویش را قانونی جلوه دهند.
دفتر دادستان منطقه منهتن تابحال ۱۵ اثر غارت شده از «بوبون» را ضبط کرده است که ۱۴ مورد از آنها پیشتر به ترکیه بازگردانده شده اند. مجموع ارزش این آثار حدود ۸۰ میلیون دلار تخمین زده می شود. این آثار در مجموعه های عمومی و خصوصی نیویورک، همچون در «موزه متروپولیتن نیویورک و دانشگاه فوردهم» (Metropolitan Museum of Art and of Fordham University) یافت شده اند.
«آلوین برگ» (Alvin Bragg)، دادستان منطقه منهتن در اطلاعیه ای اظهار داشت: «خوشحالم که موزه هنر کلیولند پذیرفته است این مجسمه به مردم ترکیه متعلق می باشد.»
او اضافه کرد: «این پژوهش شامل مصاحبه های گسترده با شاهدان و آزمایش های پزشکی قانونی بود که به صورت قطعی ثابت کرد این اثر از بوبون (Bubon) غارت شده است. از همکاری موزه در این پرونده قدردانی می کنم، چونکه نشان داده است که چگونه می توانیم برای بازگرداندن آثار باستانی مسروقه به صاحبان قانونی، با یکدیگر همکاری نماییم.»
دفتر دادستانی منهتن در آگوست سال ۲۰۲۳ این اثر را توقیف نمود. «روث پیکهولتز» (Ruth Pickholz)، قاضی نیویورک برای ضبط این اثر حکمی صادر کرد. این حکم بخشی از تحقیقات جنایی جاری در رابطه با یک شبکه قاچاق بود که شامل آثار غارت شده از ترکیه و انتقال آنها از راه منهتن می شد.
در ماه های اخیر، دادستانی منهتن چندین اثر دیگر را هم به علت ادعاهای در رابطه با قاچاق از ترکیه ضبط کرده است. در سال ۲۰۲۲، پنج اثر باستانی متعلق به مجموعه «شلبی وایت» (Shelby White)، عضو هیات امنای موزه متروپولیتن نیویورک به ترکیه بازگردانده شدند. یکی از این آثار، مجسمه ای برنزی از «لوسیوس وروس» (Lucius Verus) (یکی از امپراتوران روم) از بوبون بود که ارزش آن ۱۵ میلیون دلار ارزیابی شده است.
کارشناسان موزه کلیولند، در همکاری با مقامات ترکیه و دفتر دادستانی، پژوهش هایی انجام دادند که نشان داد این مجسمه به «Sebasteion» متعلق می باشد. این مجسمه ها روی پایه های سنگی قرار داشتند که مکانیسم هایی برای نگه داشتن آنها در جای خود داشتند. با این تحقیقات علمی و تغییر در شناسایی مجسمه محققان دریافتند که سوراخ های کوچکی در پاهای مجسمه وجود دارد که با مکانیسم های موجود در پایه های سنگی «Sebasteion» همخوانی دارد. علاوه بر این، نمونه های خاکی که در داخل مجسمه یافت شده بود، با خاک منطقه «Sebasteion» و سایر مجسمه هایی که مشخص شده بود از آنجا آمده اند، مطابقت داشت.
این تحقیقات به تغییر در هویت تاریخی مجسمه هم منجر گردید. در ابتدا تصور می شد که این اثر تصویری از امپراطور «مارکوس آئورلیوس» (Emperor Marcus Aurelius) باشد، چونکه او هم همراه با سایر فرمانروایان در «Sebasteion» مورد تکریم قرار گرفته بود. اما مکان احتمالی قرارگیری این مجسمه فاقد کتیبه ای بود که نشان دهد این پیکره متعلق به «مارکوس آئورلیوس» بوده است.
موزه هنر کلیولند در اطلاعیه ای اعلام نمود: «موزه و مقامات ترکیه درحال بررسی امکان نمایش موقت این مجسمه در کلیولند قبل از انتقال آن به ترکیه هستند. همچنین، سایر زمینه های همکاری فرهنگی میان ترکیه و موزه در دست بررسی می باشد.»
منبع: آثارنیوز
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب