هگمتانه ثبت جهانی شد

هگمتانه ثبت جهانی شد آثارنیوز: پرونده «هگمتانه» در یونسکو به عنوان بیست و هشتمین اثر جهانی ایران ثبت گردید.


به گزارش آثارنیوز به نقل از ایسنا، چهل و ششمین اجلاس میراث جهانی یونسکو که اکنون در دهلی نو در حال برگزاری است، به ثبت پرونده «هگمتانه» در لیست میراث جهانی یونسکو بعد از انجام اصلاحاتی به پیشنهاد ایکوموس و تعدادی از اعضا این کمیته (قطر، قزاقستان، ویتنام، ترکیه، کنیا و روآندا) با حذف بخش «مرکز تاریخی همدان»، رأی مثبت داد و بدین سان بیست و هشتمین اثر ایران وارد این لیست جهانی شد.
در بخش معرفی پرونده هگمتانه آمده است: هگمتانه یا اکباتان ویرانه های پایتخت مادها را تشکیل می دهد. بعدها پایتخت (تابستانی) هخامنشیان و اشکانیان نیز شد. حفاری های دیرینه شناسی تا حالا محدود بوده است، اما یک دیوار دفاعی عظیم از خشت های گلی و یک طرح شهری شطرنجی را شناسایی شده است. همدان زیرشاخه الوند در رشته کوه های زاگرس بوده و هگمتانه که تاریخ ناگسستنی بشری داشته با سه هزار سال سکونت در آن روی تپه ای درون شهر باستانی همدان قرار دارد. در هگمتانه شواهد نادری از تمدن مادها در قرن ششم و هفتم پیش از میلاد مشاهده شده است.


شورای جهانی بناها و محوطه های تاریخی (ایکوموس) به عنوان بازوی مشورتی یونسکو، در سال ۲۰۲۳ ایرادهایی را به این پرونده وارد کرده و درباره ی اصالت، اسناد حفاظت، مرزها، حمایت قانونی و جامعه محلی شهر همدان و بافت تاریخی هگمتانه اطلاعات بیشتری را درخواست کرده بود. از نظر ایکوموس «پیوند تاریخی بین هگمتانه و مرکز تاریخی همدان مبهم بوده»، بدین سبب در گزارش نهایی درخواست «دیفر» (رفع ایرادهای پرونده و بررسی در اجلاس های سالهای بعد یونسکو) کرده و خواهان تعلیق آن شده بود.
هرچند علیرضا ایزدی، مدیرکل ثبت و حریم آثار و حفظ و احیاء میراث معنوی و طبیعی وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی بعد از آنکه گزارش ایکوموس در رسانه های داخلی انتشار یافت، با تایید ملاحظاتی که به این پرونده وارد شده، گفته بود که «پرونده اولیه ثبت جهانی «هگمتانه و مرکز تاریخی همدان» که در گذشته تهیه شده بود در پروسه بررسی کمیته میراث جهانی با ملاحظات محتوایی روبرو شد. بعد از آن در معاونت میراث فرهنگی با پیگیری مستمر و با مدیریت قائم مقام وزیر و معاون میراث فرهنگی کمیته ای جهت بررسی و اتخاد راه حل با مشارکت متخصصان مرتبط و تهیه کنندگان پرونده اولیه تشکیل شد و تدبیر اتخاذ شده در کمیته منجر به بازیابی پرونده با تغییراتی شد و پرونده جدید در دستور کار اجلاس آتی ثبت جهانی قرار گرفته است.»


بر طبق اطلاعاتی که تا کنون از این پرونده انتشار یافته است، این پرونده در ابتدا، تپه هگمتانه، بازار و بافت تاریخی همدان را در برمی گرفت و با عنوان «منظر فرهنگی و تاریخی از هگمتانه تا همدان» مطرح شده بود، که منظر تاریخی هگمتانه در شهر همدان مسیر «آرامگاه بوعلی تا آرامگاه باباطاهر» را شامل می شد و وسعتی در حدود ۱۰۰ هکتار درنظر گرفته شده بود که شامل تپه هگمتانه، بازار، بافت و ۱۴۰ اثر تاریخی بود، اما وقتی پرونده به «هگمتانه و مرکز تاریخی همدان» تغییر عنوان داد محتوا و مساحت آن نیز تغییر نمود و در نهایت در چهل و ششمین اجلاس میراث جهانی یونسکو، «مرکز تاریخی همدان» از عنوان اصلی آن حذف شده و پرونده با عنوان «هگمتانه»، درحالی که مرکز تاریخی همدان به عنوان حریم آن درنظر گرفته شده است، در لیست میراث جهانی یونسکو ثبت گردید. مساحت هگمتانه در این پرونده ۷۵ هکتار و منطقه حائل آن ۲۸۷ هکتار ثبت شده است.


تا قبل از این، ۲۷ اثر تاریخی و طبیعی ایران در یونسکو ثبت شده بودند، که شامل چغازنبیل، تخت جمشید، میدان نقش جهان اصفهان، تخت سلیمان، چشم انداز فرهنگی ارگ بم، پاسارگاد، گنبد سلطانیه، سنگ نبشته بیستون، مجموعه آثار رهبانی ارامنه، سازه های آبی شوشتر، بازار تاریخی تبریز، آرامگاه شیخ صفی الدین اردبیلی، باغ ایرانی، مسجد جامع اصفهان، برج گنبد قابوس، کاخ گلستان، شهر سوخته، چشم انداز فرهنگی میمند، شوش، قنات ایرانی، دشت لوت، شهر تاریخی یزد، چشم انداز دیرینه شناسی ساسانی منطقه فارس، جنگل های هیرکانی، راه آهن سراسری ایران و چشم انداز فرهنگی اورامانات و کاروانسراهای تاریخی ایران است.
کمیته میراث جهانی یونسکو چهل و ششمین نشست خودرا از ۲۱ تا ۳۱ جولای ۲۰۲۴ (۳۱ تیر تا ۱۰ مرداد ۱۴۰۳) در دهلی نو (هند) برگزار کرده و در این اجلاس ۲۷ مکان پیشنهادشده برای ثبت در لیست میراث جهانی یونسکو و وضعیت صیانت از ۱۲۴ مکان که قبلاً در لیست میراث جهانی و همین طور در لیست میراث جهانی در خطر ثبت شده اند، درحال بررسی دارد.
این خبر به روز رسانی شده است.


1403/05/07
12:31:07
5.0 / 5
278
تگهای خبر: باستانی , بنا , تاریخ , تخت جمشید
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۳ بعلاوه ۴
خبرگزاری آثار تاریخی و گردشگری
asarnews.ir - حقوق مادی و معنوی سایت آثارنیوز محفوظ است

آثارنیوز

خبرگزاری آثار تاریخی و گردشگری