با پایان یافتن كاوش باستان شناسی غار شوپری؛

کهن ترین ساکنان مازندران شناسایی شدند

کهن ترین ساکنان مازندران شناسایی شدند به گزارش آثارنیوز، با پایان دومین فصل لایه نگاری غار شوپری، بیشتر از چهار متر نهشته های باستانی متعلق به دوره پارینه سنگی برای اولین بار در یک محوطه غاری در استان مازندران شناسایی شد.



به گزارش آثارنیوز به نقل از روابط عمومی پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری، حسین رمضان پور سرپرست هیئت دیرینه شناسی اظهار داشت: غار شوپری که در ۱۰ کیلومتری جنوب شهر رستمکلا در شرق مازندران و دره مهربان رود واقع شده، از بزرگترین غارهای شناخته شده در مازندران است که بیشتر از ۷۵ متر طول و بیشتر از ۷۰۰ متر مربع مساحت دارد.
این دیرینه شناس اضافه کرد: غار شوپری در سال ۱۳۹۹ توسط نگارنده شناسایی و به علت اهمیت بالای این اثر فورا فرآیند تعیین عرصه و حریم آن با مجوز پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری، در سال ۱۴۰۰ انجام شد و با شماره ۳۳۶۹۶ در لیست میراث فرهنگی کشور به ثبت رسید.
کاوش دیرینه شناسی به منظور لایه نگاری این غار در سالهای ۱۴۰۱ و تابستان ۱۴۰۲ با مجوز پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری توسط نگارنده از جانب اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی مازندران انجام شد.
رمضان پور خاطرنشان کرد: با پایان دومین فصل لایه نگاری غار شوپری در تابستان سال جاری، بیشتر از چهار متر نهشته های باستانی متعلق به دوره پارینه سنگی برای اولین بار در یک محوطه غاری در استان مازندران شناسایی شد.
وی اضافه کرد: با عنایت به برآوردهای اولیه و تاریخ گذاری نسبی قدمت بقایای باستانی به دست آمده از غار شوپری به بیشتر از یکصد هزار سال قبل باز می گردد؛ این بقایا شامل دست افزارهای سنگی و فسیل استخوان های جانورانی است که توسط انسان های عصر پارینه سنگی شکار شده اند.
سرپرست هیئت باستان شناسی، ضمن اشاره به این که در بین این یافته ها نشانه هایی از گونه های منقرض شده جانوری در اعصار یخبندان مانند گونه هایی از اسب و خرس های عظیم الجثه به دست آمده خاطرنشان کرد: بقایای بسیار فراوان استخوان های جانوری به دست آمده که اثر قصابی با ابزارهای سنگی بر روی آنها برجای مانده، همینطور بقایایی از دوره نوسنگی با قدمت بیشتر از ۷ هزار سال از لایه های سطحی غار شوپری به دست آمده که نشان از ارتباطات قبل از تاریخ ساکنان جنوب شرق مازندران با نواحی شرقی و شمال شرقی ایران و نواحی جنوبی آسیای میانه دارد.
رمضان پور، این بقایا را شامل ظروف سفالی منقوشی خواند که به لحاظ سبک و فرم قابل مقایسه با فرهنگ های سنگ چخماق و جیتون است و خاطرنشان کرد: با گذشت بیشتر از ۷۰ سال از اولین پژوهش های دیرینه شناسی پارینه سنگی در مازندران غار شوپری اولین بقایای انسانی عصر پارینه سنگی را در این منطقه به دست آورده است.
وی تصریح کرد: این یافته ها به علت جایگاه کریدور جنوب دریای مازندران در راه گونه های مختلف انسانی از اوراسیا به سمت آسیای میانه بسیار اهمیت دارد.
سرپرست هیئت دیرینه شناسی ضمن اشاره به این که بر مبنای آن چه در لایه نگاری غار شوپری مشاهده شد طول دوره زیست انسان در دوره های یخبندان و بین یخبندان بسیار زیاد بوده و نشان از قابلیت های بالای زیستی منطقه جنوب شرق دریای مازندران در تاب آوری گونه های انسانی در خلال دوره ها آب و هوایی نامساعد دارد اظهار داشت: این که آیا گونه های انسانی مانند نئاندرتال ها یا انسان دنیسوا در این منطقه در دوره پارینه سنگی می زیسته اند؟ یکی از مهم ترین پرسش هایی است که حالا با عنایت به یافته های غار شوپری مطرح می شود.


منبع:

1402/06/11
08:50:54
5.0 / 5
475
تگهای خبر: باستان شناسی , باستانی , بنا , تاریخ
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۱ بعلاوه ۳
خبرگزاری آثار تاریخی و گردشگری
asarnews.ir - حقوق مادی و معنوی سایت آثارنیوز محفوظ است

آثارنیوز

خبرگزاری آثار تاریخی و گردشگری