انتشار گزارش کمیاب کاوش دو گورستان مهم تاریخی

انتشار گزارش کمیاب کاوش دو گورستان مهم تاریخی آثارنیوز: به گزارش آثارنیوز، کتاب «گزارش کمیاب کاوش دو گورستان قبل از تاریخ»، نتیجه جستجوهای دیرینه شناس بلژیکی در ایران منتشر گردید.


به گزارش آثارنیوز به نقل از ایسنا، این کتاب ترجمه فارسی «گزارش کمیاب کاوش دو گورستان مهم قبل از تاریخ» توسط «لویی واندنبرگ» است که شاگردان او «اِرنی هرینک» و «برونو اُوِرلت» گفته می شود آنرا با دقتی بی نظیر در سال ۱۹۹۶ میلادی به چاپ رساندند. گورستان های هَکَلان و پَرچینه، کهن ترین و مهم ترین شواهد باستان شناختی از دامداران کوچ رو باستان (در ارتفاعات غرب ایران) و در نوع خود بی نظیر است.
ترجمه این کتاب را «محسن زینی وند»، دیرینه شناس انجام داده و «عباس علیزاده» ـ دیرینه شناس پیشکسوت ـ مقدمه آنرا نوشته است که فرصت مطالعه‌ی این اثر مهم را برای خیلی از دانشجویان و پژوهشگران علاقمند فراهم نموده است.
لویی واندنبرگ، خاورشناس بلژیکی است که از ۱۹۴۴ تا ۱۹۴۸ میلادی در دانشگاه های بروکسل، آمستردام و لیدن در رشته های دیرینه شناسی و زبان های شرقی درس خواند. از سال ۱۹۵۷ میلادی استاد دیرینه شناسی و تاریخ خاور نزدیک در دانشگاه گان بود. برای جستجوهای باستان شناختی، چندین بار به ایران سفر کرد و باستان شناسان بلژیکی به ریاست او به چندین کار پژوهشی در فارس و لرستان و پشتکوه دست زدند. در سال ۱۹۶۱ با همکاری گیرشمن نشریه ای به نام مطالعات ایران باستان به راه انداخت.
در قسمت هایی از کتاب آمده است: «کوچ نشینی به مفهوم وسیع واژه، جابه جایی مکانی، در تهیه معاش است. از این منظر، تاریخ این گونه معیشت به قدمت اولین جوامع انسانی در شرق و جنوب آفریقا است، اما کوچ نشینی استوار بر گله داری، نخست با تعقیب و مدیریت گله های بز و گوسفند وحشی در کوهستان های آناتولی و زاگرس شروع شد و با اهلی کردن این دو نوع جانوری رفته رفته بشکلی درآمد که امروزه ما با آن آشنا هستیم. در واقع کوچِ فصلی ساکنان دوره ی نوسنگی در زاگرس توسط کوچ بز و گوسفند وحشی به آنها تحمیل شده بود، چونکه با آغاز فصل پاییز، برف و سرما و کاهش گیاهان خوراکی در کوهستان، گله های بز و گوسفند به دشت های گرم تر و سبز مناطق جنوبی مانند دهلران و خوزستان مهاجرت کرده و جوامع انسانی هم که معیشت آنها با شکار و گردآوری گیاهان خوراکی و گندم و جوی وحشی تأمین می شد به دشت ها کوچ می کردند، اما با اهلی کردن بز و گوسفند در اواخر هزاره هشتم قبل از میلاد مشکل تأمین آذوغه در بلندی های زاگرس در زمستان و در دشت های پست در تابستان از میان نرفت. تنها راه ادامه چنین شیوه معیشتی انطباق با طبیعت بود که نیازمند کوچ فصلی برای دامداران کوچ رو بود که تا امروز ادامه دارد.»
این کتاب در قطع وزیری، در ۲۴۴ صفحه همراه با جداول، نقشه و تصاویر کاوش و اشیاء آنرا از انتشارات دادکین میتوان تهیه کرد.




منبع:

1401/10/25
15:01:12
5.0 / 5
437
تگهای خبر: تاریخ , دیرینه شناسی , سفر , كتاب
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۲ بعلاوه ۳
خبرگزاری آثار تاریخی و گردشگری
asarnews.ir - حقوق مادی و معنوی سایت آثارنیوز محفوظ است

آثارنیوز

خبرگزاری آثار تاریخی و گردشگری