در گزارش آثارنیوز مطرح شد؛

تپه اشرف اصفهان در وضعیت اسفناکی است

تپه اشرف اصفهان در وضعیت اسفناکی است به گزارش آثارنیوز، سرپرست هیئت دیرینه شناسی تپه اشرف اظهار داشت: جستجوهای دیرینه شناسی در تپه اشرف با سنگ اندازی های اداره میراث فرهنگی و تغییر شهردار اصفهان متوقف گردید و الان در وضعیت اسفناکی رها شده است.



علیرضا جعفری زند در گفتگو با خبرنگار مهر با اعلان اینکه اداره میراث فرهنگی نسبت به تپه اشرف بسیار بی تفاوت است، گفت: متأسفانه به میراث باستانی اصفهان و جستجوهای دیرینه شناسی در این دیار اهمیت داده نمی گردد.
وی افزود: باید توجه داشت که تپه اشرف در یکی از بهترین خیابان های شهر اصفهان قرار دارد و بنا بر این تردد خودرو ها معضل این منطقه بوده و از طرف دیگر این میراث باستانی حالا به محل رفت و آمد معتادان و کارتن خواب ها و تاخت و تاز موتورسواران تبدیل گشته است.
سرپرست هیئت دیرینه شناسی تپه اشرف اشاره کرد: با وجود این که اداره میراث فرهنگی موظف بود که پیگیر جستجوهای تپه اشرف باشد این کار را نکرد و اینجانب در دوره مدیریت شهری پیشین، شهردار و شورای شهر را قانع کردم که هزینه کاوش و محصور کردن تپه اشرف را تامین کنند و با میراث فرهنگی تعاملی راجع به تقبل هزینه کاری کاوش ها داشته باشند اما متأسفانه با سنگ اندازی هایی که میراث فرهنگی کرد و تغییر شهردار اصفهان، فصل هفتم کاوش ها در سال ۱۳۹۹ متوقف و تپه اشرف در وضعیت اسفناک خود رها گردید و الان هم در همان شرایط قرار دارد.
این عتیقه شناس و استاد دانشگاه اظهار داشت: هرجا که توانستم، تلاش کردم اسپانسری (سرمایه گذار) برای ادامه جستجوهای دیرینه شناسی در تپه اشرف پیدا کنم و الان نیز در تلاش هستم اما متأسفانه همکاری میراث انجام نمی گیرد و با مقررات دست و پا گیر جلوی هرگونه کاوش و روندی که به یک سایت موزه ختم می شود، می گیرد و این نهاد بسیار بسیار ضعیف عمل می کند.

جعفری زند با اعلان اینکه درخواست من گام به گام عمل کردن در جریان جستجوهای دیرینه شناسی در تپه اشرف بود، اظهار داشت: یکی از مراحل محصور کردن این تپه بود که در سال ۱۳۸۹ دیوار سنگی را با تلاش دور این تپه کشیدیم و قرار بود نرده کشی شود و نگهبان داشته باشد که محصور و محفوظ باشد اما با گذشت ۱۲ سال هنوز نرده نصب نشده است.
وی درباب حمایت های مورد نیاز برای انجام جستجوهای باستانی در تپه اشرف، اظهار داشت: مسئله این است که برای سایت موزه کردن تپه اشرف به تمهیداتی چون ساختمان نیاز است و به هر حال جستجوهای دیرینه شناسی در این منطقه یک شبه اتفاق نمی افتد و لازم است روندی در پیش گرفته شود که در اختتام به سایت موزه منجر شود.
سرپرست هیئت دیرینه شناسی تپه اشرف اضافه کرد: تپه اشرف باید محصور شده و کاوش قلعه ساسانی در قسمت شمالی این منطقه ادامه یابد. این قسمت حالا رها شده و در حال تخریب است و محل عبور و مرور موتور سواران و کارتن خواب ها شده و متأسفانه محدوده ای است که ساکنان محلی، شب ها جرأت نمی کنند از آنجا عبور کنند؛ متأسفانه با وجود این که شهردار قبلی را راضی کردم که در این راه کمک کنند اما کاری انجام نشد.
جعفری زند با اشاره به این که هر کاوش دیرینه شناسی چندین فصل کاوش دارد، اشاره کرد: پیش بینی ما برای تپه اشرف ۵۰ فصل کاوش است؛ کاوش همراه با نگهداری و مرمت و محصور کردن تپه اشرف که همه مراحل باید گام به گام صورت گیرد اما این اتفاق تا حالا نیافتاده در صورتیکه میراث فرهنگی اصفهان باتوجه به بودجه هایی که دارد قادر به انجام این کار است.
این عتیقه شناس با اعلان اینکه تعریفی در میراث فرهنگی اصفهان به عنوان جستجوهای دیرینه شناسی وجود ندارد، اشاره کرد: اصفهان به عنوان یک شهر باستانی مورد توجه نیست درحالی که این کاوش ها در سایر استانهای کشور وجود دارد و مرتب به انجام می رسد.

به گزارش آثارنیوز به نقل از مهر، تپه اشرف نام بنایی بسیار کهن در اصفهان است که در کنار پل شهرستان و در کناره شمالی زاینده رود قرار دارد.
تپه اشرف با مساحتی ۱۲ هکتاری سال ۱۳۱۰ در لیست میراث ملی کشور به ثبت رسید و مالکیت آن، در اختیار میراث فرهنگی بود. با توجه به این در تمام ادوار مورد بی توجهی قرار گرفت بطوریکه اواخر دهه شصت و در جنگ تحمیلی از آن به عنوان پایگاه ضد هوایی استفاده می شد و سال ۱۳۷۱ نیز، چهار هزار متر آن تسطیح و به خیابان تبدیل شد. با تبدیل سایر بخش های این تپه به فضای سبز نیز عملاً از ۱۲ هزار هکتار محوطه، تنها هفت هکتار از تپه اشرف باقی ماند.
یافته های این تپه تاریخی در شهر اصفهان مربوط به دوران هخامنشی تا قرن دوازدهم هجری قمری است و از این جهت این تپه باستانی اهمیت زیادی در روشن شدن ابعاد تاریک تاریخی شهر اصفهان دارد.
در شش فصل گذشته کاوش تپه اشرف، یک سکه ساسانی و سفال های مربوط به قرن سوم قبل از میلاد (سلوکی و اشکانی) به دست آمد. هیئت دیرینه شناسی در این کاوش ها به حوضخانه و بنای نیمه تمام کاخ اشرف متعلق به قرن دوازدهم هجری قمری رسیدند. مهم ترین دستاورد جستجوهای پیشین تپه اشرف شناسایی بخش هایی از قلعه ساسانی بود که حالا در مجاورت خیابان مشتاق دوم مشهود است. همین طور در فصل ششم کاوش تپه اشرف، بخش هایی از یک سازه هخامنشی پیدا شد که به سبب نبود بودجه های لازم، در زیر خاک و با رعایت اصول دیرینه شناسی مدفون شد.
هیئت دیرینه شناسی تپه اشرف به سرپرستی علیرضا جعفری زند در تابستان ۱۳۹۹ طی ۲ ماه عملیات نجات بخشی آثار تپه اشرف در راه لوله گذاری آب به سمت شرق این تپه به کشفیات قابل توجهی رسیدند که قبل از آن در فلات مرکزی ایران سابقه نداشت.

در فصل هفتم کاوش ها و عملیات نجات بخشی در شمال تپه اشرف سه نوع تدفین اشکانی یافت شد؛ یکی دخمه ای (ایجاد محفظه برای نهادن جسد) که تمام سطح آن به سبب تعریض خیابان با لودر از بین رفته است، دیگری گورخمره ای و آخرین یافته، تدفین مستقیم در خاک و به جانب طلوع خورشید. این یافته ها در امتداد یکدیگر و در حاشیه خیابان مشتاق کشف شد. علاوه بر تدفین ها آثار یک کارگاه عصاره گیری انگور، کارگاه ذوب فلزات، سکه اشکانی، یک چاه ساسانی و دو چاه اشکانی (تصفیه خانه) در این عملیات نجات بخشی کشف شد.

1401/08/08
12:51:11
5.0 / 5
476
تگهای خبر: باستان شناسی , باستانی , بنا , تاریخ
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۳ بعلاوه ۵
خبرگزاری آثار تاریخی و گردشگری
asarnews.ir - حقوق مادی و معنوی سایت آثارنیوز محفوظ است

آثارنیوز

خبرگزاری آثار تاریخی و گردشگری