به مناسبت روز جهانی فلافل؛
تجربه گردشگری خوراک با فلافل خوزستان در اصفهان
آثارنیوز: اصفهان خوزستان در قلب اصفهان است. شاید تصور کنید که در مورد جنگ تحمیلی صحبت می نماییم، اما چه بهتر است بدانید که خوزستان در یکی از محوطه های تفریحی گردشگری شاهین شهرِ اصفهان متبلور و سیمایی از گردشگری خوراک در بازار فلافلی هایش متجلی شده است.
شهری که مرکز شهرستان شاهین شهر و میمه و از توابع استان اصفهان است و در ۳۳ کیلومتری شهر اصفهان قرار دارد و اگر از مسیر تهران به سمت شاهین شهر حرکت نماییم و از خیابان بزرگراه معلم به این شهر وارد شویم، پیش از ترمینال شیشه ای، پارک تفریحی گردشگری شاهین شهر قرار دارد و بازار شب فلافلی هایش.
در این فضای ویژهی گردشگری، همیشه دست اهالی خون گرم، میهمان نواز و سفره دار خوزستان و خصوصاً آبادان، برای دست و دلبازی به سمت همه باز است. همه می توانند هرچه خواستند و به هر میزان که دوست دارند، از سر خوان آنان بردارند. درست است که محوطهٔ مناسب سازی و یک پارچه سازی شده توسط شهرداری منطقه، تهدیدی مقابل فضای بومی مجموعهٔ فلافل فروشی ها بوده است، اما صاحبان این کسب وکار بر این تهدید غلبه کردند و از آن یک فرصت ساخته اند.
در این فضا موسیقی های بندری، موسیقی هایی با محتوای برزیل، عینک ریبون و رودخانهی کارون به گوش می رسد و رنگ ها و فضاسازی ها من را به یاد شب های بلند و پرهیاهوی آبادان و خرمشهر و اهواز و می اندازد. گویی در خیابانی در این شهرها قدم برمی دارم. زنی از فروشندگان فلافل من را به شوخی با لهجهی خوزستانی اما به تقلید از اصفهانی ها «عروس حاجی» صدا می کند. به او نگاه می کنم و او به من فلافل الزامی تعارف می کند. فلافل الزامی اینجا یعنی نچشیده نباید از جلوی در غرفهی فلافل فروشی رد شوی.
در کنار فلافل محصولات خوشمزهی بومی دیگری چون سمبوسه، کُبه و پاکورهی آبادان و فست فودهایی چون پیتزا، پیراشکی و قارچ سوخاری و غیره نیز به فروش می رسد اما هیچ کدام اصالت فلافل را کنار نمی زنند.
مرد فروشنده ای که به خلیل آبادانی معروف و مشغول چیدن فلافل ها در نان باگت است، توجهم را جلب می کند. پیراهن زردی با لگوی فوتبال برزیل به تن دارد، سرش را با چفیه محکم بسته و عینک آفتابی ریبون را در شب روی چشم هایش قرار داده است. گویا دوست دارد به تداعی شدن یاد خوزستان در ذهن مشتری هایش کمک نماید. زنی به کُبه ای که روی پیشخوان قرار دارد اشاره کرده و از این فروشندهی آفتاب سوختهی جوان درمورد محتویات داخل آن سؤال می پرسد.
مرد با لهجهی شیرین خوزستانی پاسخی با شوخ طبعی می دهد و بر لب های من، مادرم و زنی که سوال پرسیده بود، خنده ای می نشاند. چند لحظه بعد زن و مرد میانسالی از روبه روی غرفه عبور می کنند و باز هم این فروشندهی خوش انرژی آنان را مورد خطاب قرار می دهد و با اشاره به سر بدون موی مرد می گوید اگر از فلافل های ما بخوری فردا بامداد روی سرت مو در می آید. خانواده ها و گروههای رفاقتی بر روی میز و صندلی های رنگارنگ این فروشنده ها و یا بر روی حصیری که با خود از خانه آورند، در آلاچیق ها می نشینند و ساندویچ های فلافل خودرا با حال خوب، میل می کنند.
این رویداد که همهٔ شب ها برقرار است، گردشگری خوراک شمرده می شود برای اینکه مشتری ها بصورت سلف سرویس در سرو غذا مشارکت دارند و مراحل پخت وپز آنرا از نزدیک تماشا می کنند. از طرف دیگر فضا برای مصرف غذا نیز محیا است. همین طور آشنایی با فرهنگ غذایی خوزستانیان صورت می گیرد. جنگ، پاره ای از خوزستان را به اصفهان کشانده و به این شهر چهارفصل هزار قوم، غنا بخشیده است. خوزستانی ها سالهاست در اصفهان سکنی گزیدند اما اصالت خودرا فراموش نکردند. در جنگ همهٔ اصفهان میزبان خوزستان بود و الان خوزستانی های شاهین شهر در فلافل فروشی ها میزبان اصفهانی ها هستند. روز فلافل بر همهٔ زنان خوزستانی که با طبخ فلافل، یک میراث فرهنگی را پایه گذاری کردند، مبارک باد.
استقبال سریع مردم از فلافل فروشی ها
رهام جباری، معاون اجرائی و خدمات شهری شهرداری شاهین شهر، به ایسنا اظهار داشت: ما محیط را آماده کردیم و به شکل مزایده در اختیار کسانی گذاشتیم که به تولید و فروش ساندویچ فلافل می پردازند. همین طور در قراردادها ذکر کردیم که غرفه داران موظف می باشند که همهٔ شرایط و مجوزهای لازم در عرصه هایی همچون بهداشت را کسب کنند. من جلسات مختلفی با مسئولان فعلی و سابق ادارهٔ بهداشت داشتم و درباب مسائل بهداشتی غرفه های فلافل فروشی صحبت کردیم و در همین راستا غرفه ای در محل فلافل فروشی ها به مسئولان بهداشت اختصاص دادیم تا کارشناس بهداشت در آنجا مستقر شود و مسائل بهداشتی را پیگیری کند. ما تلاش می نماییم که بهترین امکانات و جایگاه را برای شهروندان فراهم نماییم تا غرفه داران به بهترین نحو به شهروندان خدمات عرضه کنند.
او درباب چالش های ترافیکی در جوار این فلافل فروشی ها اظهار داشت: پارکینگ هایی در ضلع شمالی، غربی و شرقی این مجموعه در نظر گرفته شده است. البته پارکینگ ضلع شمالی نیاز به آسفالت دارد اما پارکینگ های ضلع شرقی و غربی آماده برای ارائهٔ خدمات هستند. متأسفانه مردم ترجیح می دهند که در نزدیک ترین محل ممکن توقف کنند و مسئله ترافیک ایجاد می شود. ما فضا برای پارکینگ داریم، اما گاهی ۱۰۰ خودرو در خیابان متوقف شده و ترافیک ایجاد می کنند، درحالی که پارکینگ غربی این مجموعه که حدود ۲۰۰ ظرفیت برای پارک خودرو دارد، خالی است. ما در حال برنامه ریزی و هماهنگی با نیروهای پلیس راهور هستیم تا با حضور بیشتر آنها مردم به سمت پارکینگ ها هدایت بشوند.
معاون اجرائی و خدمات شهری شهرداری شاهین شهر با اعلان اینکه در نخستین ماه های افتتاح این محل برای فلافل فروشی ها متوجه شدیم که رونق لازم را دارد و مورد استقبال قرار گرفته است، اشاره کرد: این در حالی بود که ما تصور می کردیم چندین ماه به جهت اینکه مکان جدید در بین مردم تثبیت شود و سر زبان ها بیفتد، زمان نیاز است. در همان دو ماه اول این محل جدید به عنوان یک مکان تفریحی و سایت گردشگری در بین مردم شاهین شهر و شهرهای اطراف همچون اصفهان، خمینی شهر، دولت آباد و غیره جا افتاد. ما می خواهیم که تعدادی غرفه جدید اضافه کرده و به کارهای دیگری چون طبخ کباب و جگر و در امتداد گردشگری خوراک اختصاص دهیم.
جباری در آخر سخنانش اشاره کرد: در محوطهٔ فلافل فروشی ها بیش از ۶۰ آلاچیق وجود دارد و شب های فصل تابستان مردم از آنجا استقبال خواهند کرد. غذا ضروری ترین نیاز مردم است و خوراکی چون فلافل که هم هزینهی معقول و به صرفه ای دارد و هم در جوار پارک و آلاچیق هاست، مورد استقبال مردم قرار می گیرد.
سفره ای پهن است
یکی از غرفه داران و فلافل فروش های این محوطه که به نام خلیل آبادانی مشهور است، به ایسنا اظهار داشت: فلافل شاهین شهر از سال ۱۳۸۹ سر زبان ها افتاد، آن زمان فلافل فروش ها با گاری در خیابان های شلوغ مثل فردوسی فلافل می فروختند. سپس توسط شهرداری در خیابان معروف به سیلابی شاهین شهر متمرکز و بعد از شیوع ویروس کرونا برای مدتی تعطیل شدند. در نهایت نیز در این محوطهٔ جدید به فعالیت ادامه دادند. البته سابقهٔ فلافل فروشی در شاهین شهر به ۴۰ سال می رسد. بعد از جنگ و مهاجرت مهاجران جنگی از منطقهٔ خوزستان به شاهین شهر، فلافل فروشی عنوان شد.
او افزود: غرفه داران باتوجه به مکانی که در اختیار دارند مبلغی را بصورت ماهیانه به عنوان کرایه به شهرداری پرداخت می کنند. این غرفه ها در سه ردیف تعبیه شدند و ردیف سوم آن به زودی افتتاح می گردد.
این فروشندهی خوزستانی با اشاره به این که بیشتر مشتری هایش از اصفهان و سپاهان شهر هستند اما از همهٔ ایران مشتری هایی دارد، اضافه کرد: مردم از من فیلم می گیرند و در شبکه های مجازی منتشر می کنند. به واسطهٔ این تبلیغات، مردم برای دیدن من و خرید فلافل تشویق می شوند و به غرفه های ما مراجعه می کنند. در همین راستا گردشگر هایی از مشهد، هندوستان و ازمیر ترکیه مشتری من شدند.
آبادانی با اشاره به سابقهٔ تاریخی خوراک فلافل اظهار داشت: فلافل در اصل مربوط به منطقهٔ لبنان است. بعد به عراق منتقل شد از عراق هم ابتدا به خوزستان رسید و سپس در کل کشور مورد استقبال قرار گرفت. ابتدا فلافل با خیار و گوجه سرو می شد اما وقتی به ایران رسید، خوزستانی ها خیارشور را به آن اضافه کردند.
او با اعلان اینکه در خوزستان و در مناطقی چون لشکرآباد، عامری، آبادن و خرمشهر محوطه هایی مشابه همین کمپ فلافل فروشی های شاهین شهر وجود دارد، اشاره کرد: خدا رزق و روزی ما را می دهد و خدا را شکر سفره ای برای مردم خوزستان پهن است.
منبع: آثارنیوز
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب