كشف دو سازه جدید در محوطه جهانی پاسارگاد

كشف دو سازه جدید در محوطه جهانی پاسارگاد به گزارش آثارنیوز سرپرست هیات فصل ششم بررسی های میان رشته ای و گمانه زنی در پاسارگاد از كشف دو سازه سنگی جدید در باغ شاهی در محدوده پاسارگاد اطلاع داد.


كوروش محمدخانی در گفتگو با ایسنا، توضیح داد: در ششمین فصل از بررسی های میان رشته ای و گمانه زنی در پاسارگاد، «تكمیل نقشه مغناطیسی محوطه پاسارگاد و اطراف آن»، «ادامه بررسی های زمین باستان شناسی»، «نمونه برداری به روش OSL (تحریك نوری؛ نمونه برداری روی رسوبات با هدف تاریخ گذاری نهشته های باستانی)» و «گمانه زنی روی بعضی از آنومالی های خطی (بی هنجاری های مغناطیسی به دست آمده در نقشه های مغناطیسی محوطه)» به دنبال ادامه اقدامات در سال های گذشته، در این فصل هم انجام شدند.
به قول او، بررسی مغناطیسی روی «تُل تخت» و در محوطه محصورشده خشتی در پشت تُل تخت انجام شد و بخش هایی از فضاهای بین كاخ ها و فضای بین كاروانسرا و آرامگاه كوروش و تُل خشتی در بخش غربی آرامگاه كوروش مورد بررسی مغناطیس سنجی قرار گرفت، كه نتایج قابل توجهی را به دنبال داشت.
این عضو هیات علمی گروه دیرینه شناسی دانشگاه شهید بهشتی با اشاره به ایجاد شش گمانه، روی بی هنجاری های مغناطیسی خطی در باغ شاهی و با هدف تشخیص كانال یا جوی های باستانی اظهار نمود: در چهار گمانه تشخیص داده شد كه آنومالی های خطی مربوط به جوی های معاصر است، اما در دو گمانه، به دو سازه سنگی رسیدیم. در پشت كاخ بارِ عام، یك سازه سنگی شامل یك ردیف آجر لاشه ای در نمای رو به كاخ بار عام به صورت پاك تراش (صاف و تراشیده شده) و نمای دیگر نامنظم بود كه در عمق حدود ۷۰ سانتی متری قرار دارند.


او با بیان این كه نمونه برداری خاك برای آزمایش های زمین دیرینه شناسی و نمونه برداری برای تاریخ گذاری به روش OSL از این گمانه برداشته شد، تصریح كرد: نمونه های برداشت شده برای آزمایش به فرانسه ارسال می شود، اما برای اظهارنظر درباره كاربری این سازه، احتیاج به مطالعات تكمیلی است.
محمدخانی با این وجود با تاكید بر این كه آنومالی (بی هنجاری مغناطیسی) نشان از یك ورودی سنگی در این بخش داشت كه گمانه زنی ها این سازه سنگی را مشخص كردند، اظهار نمود: نكته قابل توجه وجود آجرهای قالبی هلالی شكل در ابتدای این ورودی است كه به صورت یكپارچه هستند، هرچند سقف این ورودی تخریب شده بود و آجرها در كف سازه افتاده بودند.
این مدرس دانشگاه با بیان این كه نمونه برداری های OSL برای تاریخ گذاری این سازه های سنگی انجام شده است، یادآوری كرد كه این سازه های سنگی متعلق به دوره هخامنشی است.
سرپرست هیات فصل ششم بررسی های میان رشته ای و گمانه زنی در پاسارگاد همینطور با اشاره به ایجاد گمانه شماره ۶ روی آنومالی بخش ورودی آبگیر جنوب شرقی باغ سلطنتی (باغ شاهی)، تصریح كرد: پیش از این، در بررسی های مغناطیسی در دهه ۸۰ (حدود ۲۰۰۳) آبگیر كشف شده بود.
فصل ششم گمانه زنی و بررسی های میان رشته ای در پاسارگاد در جهت تفاهم نامه مشترك پنج ساله بین پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری و دانشگاه لیون ۲ فرانسه، و دانشگاه شهید بهشتی در حال انجام می باشد، كه سرپرستی ایرانی هیات را «كوروش محمدخانی - هیات علمی گروه دیرینه شناسی دانشگاه شهید بهشتی -» و سرپرستی هیات فرانسوی را «سباستین گندت - پژوهشگر مركز ملی پژوهش های علمی فرانسه دانشگاه لیون ۲- » بر عهده دارد.
در واقع تفاهم نامه دور دوم همكاری مشترك ایران و فرانسه در جهت پروژه شناسایی فارس مركزی در دوره هخامنشیان و با هدف بازسازی چشم انداز پاسارگاد با استفاده از علوم میان رشته ای در دیرینه شناسی از سال ۱۹۹۹ میلادی به سرپرستی «رمی بوشارلا» شروع شد كه دور اول این تفاهم نامه بین سال های ۱۹۹۹ تا ۲۰۰۸ به مدت پنج سال امضا شده بود، هرچند كار از ۱۹۹۹ تا ۲۰۰۳ در پاسارگاد انجام شد، ولی در فاصله سال های ۲۰۰۴ تا ۲۰۰۷ این دو تیم كاوش سراغ جستجوهای نجات بخشی سد سیوند رفتند و یك سال باقی مانده كاوش در این محوطه را در سال ۲۰۰۸ به انجام رساندند. دور دوم تفاهم نامه هم به سرپرستی محمدخانی از سال ۲۰۱۵ شروع شد.





1398/10/02
23:37:47
5.0 / 5
4310
تگهای خبر: باستان شناسی , باستانی , تاریخ , دیرینه شناسی
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۱ بعلاوه ۳
خبرگزاری آثار تاریخی و گردشگری
asarnews.ir - حقوق مادی و معنوی سایت آثارنیوز محفوظ است

آثارنیوز

خبرگزاری آثار تاریخی و گردشگری