تپه طالب آباد در انتظار یك نیم نگاه

از ویراژ موتورسواران تا حفاران غیرمجاز

از ویراژ موتورسواران تا حفاران غیرمجاز به گزارش آثارنیوز كاغذ دست خطی كه تلاش كرده بود نشانی برای آیندگان در «طالب آباد» ری باز كند، شاید هیچ وقت فكر نمی كرد برای حفظِ تپه باید نفرین نامه ای هم به تخریب شوندگانش بنویسد!


به گزارش آثارنیوز به نقل از ایسنا، خسرو پوربخشنده - دیرینه شناس – چند سال قبل با دست خطی در تپه طالب آباد روبه رو می شود که روی آن نوشته شده "این تپه در زمان شاهزاده دولت شاه قاجار ساخته شده است"، اما این تاریخ گذاری را به صورت احتمالی به مرمت قلعه مربوط می داند و تپه و خشت های آنرا به قبل از اسلام ربط می دهد، اما او هم حتما فکر نمی کرده که این تپه نیازمند نفرین نامه ای برای حفاران و تخریب کنندگان این محوطه تاریخی باشد که باقی مانده هایش را حتی به دوره ساسانی مربوط دانسته اند.
حالا تپه طالب آباد در کنار جاده شهر ری به ورامین و در حاشیه روستای طالب آباد امروزی است، در چشم هر عابر سواره و پیاده ای که از این مسیر می گذرد. تپه ای که نه تنها تفریحگاه جوانانِ محلی شده برای پیست موتورسواری شان، بلکه راهِ حفارانِ غیرمجاز برای خالی کردن تپه «طالب آباد» را در دل شب و چه بسا در روز روشن باز کرده است.


تپه ای که امروز بیشتر به توده ای بی جان و نیمه استوار شبیه است که در کنار همه صدمه های واردشده به آن، کارگاه های اطرافش در عرصه و حریم نه تنها جاده منتهی به آنرا به یک زباله دانی تبدیل نموده که ساختِ خانه ها در اطراف آن هم عرصه و حریمش را از بین برده است، اما تنها کاری که به نظر می آید میراث فرهنگی تابحال برای حفاظت از این تپه انجام داده فقط شناسایی آن بوده، نه تأمین راهکاری درست و مطمئن برای حفاظت از آن؛ آن هم با وجود قرارگیری اش در راه بزرگراهی پررفت وآمد.
تا همین یکی دو سال قبل صدمه ای را که هر روز به این تپه وارد می شد علاوه بر چرای گوسفندان، موتورسواری جوانان اطراف تپه باستانی «طالب آباد» می دانستند، اما امروز نه تنها خود تپه پیست موتورسواری آن هاست که بیشترین کاربری اش حفر گودال توسط حفاران غیرمجازی است که تپه را به پنیر سوییسی تبدیل نموده اند.


البته که رد چرخ موتورسوارها بیشتر از هر صدمه دیگری تپه را به شنزاری خشک تبدیل نموده و بر خلاف همین چند سال قبل که از مهمترین نگرانی ها گم شدن تدریجی تکه سفال های باقی مانده روی تپه بود، دیگر نشانی هم از آنها وجود ندارد.
خسرو پوربخشنده _ دیرینه شناس پیشکسوت _ سه سال قبل درباره این تپه به ایسنا اظهار داشته بود: "این تپه تا کنون کاوش نشده و از سویی خیلی هم تخریب شده است. این تپه را به هوای پیدا کردن گنج چندبار کنده اند و گویا مالک خصوصی هم دارد.


در بخشی از این تپه نوشته ای پیدا کرده ایم که روی آن نوشته شده "این تپه در زمان شاهزاده دولت شاه قاجار ساخته شده است"، این تاریخ گذاری احیانا مربوط به مرمت قلعه بوده است. از نظر من این تپه و خشت های به کاررفته در آن مربوط به دوره قبل از اسلام است. تپه طالب آباد با قلعه «کامین یا قلعه سرخ» در راه اتوبان تهران- قم بی ارتباط نیست."
روستای طالب آباد این روزها با طرح هادی تصویب شده اش در گسترش است، خانه ها در حریمش در حال رشدند و زمین های کشاورزی و علفزارها در عرصه تپه، هر تابستان محوطه را به آتش سوزی تهدید می کنند، اما تپه هنوز چشم انتظار یک نیم نگاه است.






منبع:

1399/05/07
22:10:53
5.0 / 5
2437
تگهای خبر: باستانی , تاریخ , روستا , فرهنگ
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۳ بعلاوه ۲
خبرگزاری آثار تاریخی و گردشگری
asarnews.ir - حقوق مادی و معنوی سایت آثارنیوز محفوظ است

آثارنیوز

خبرگزاری آثار تاریخی و گردشگری